iran cultuurgeschiedenis
Een meeslepend boek over de geschiedenis van Iran (Perzië).
Iran, een cultuurgeschiedenis
door Michael Axworthy
uitgegeven door Bulaaq (Amsterdam) 2009
412 pagina's, met zwart-wit illustraties en handige kaartjes
ISBN 978 90 5460 155 5
Van de Lachende Profeet (Zoroaster, Zarathoustra of Zardosht) tot president Ahmadinejad en het Nucleaire Geschil. In zijn voorwoord schrijft Axworthy, verbonden aan het Instituut voor Arabische en Islamitische Studies van de Universiteit van Exeter: "Iran zit vol paradoxen, tegenspraken en uitzonderingen". Dat geldt voor de geografie, maar zeker ook voor de (cultuur)geschiedenis van het gebied. Alle facetten van de Iraanse geschiedenis komen voorbij, zoals verschillende religieuze "revoluties", vorsten en indringers. Naast de politieke, economische en religieuze ontwikkelingen is er terecht aandacht voor de literatuur, zoals Ferdowsi's Shahname.
Of het nu gaat om Mithras of het ontstaan van het Bahai-geloof, de joodse minderheid of het soefisme, de bemoeienissen van Rusland en de Britten of de rol van de VS Axworthy plaatst elke ontwikkeling in Iran (Perzië) in een duidelijk historisch en cultureel kader. Ook legt hij a.h.w. de basis bloot van de huidige politieke crisis.
Het boek is knap geschreven: veel feiten, maar zó gepresenteerd dat het ook voor een leek prima te lezen is. Door het alfabetische register is elk feitje makkelijk weer terug te vinden.
Voor iedereen die de grillige geschiedenis van Iran wil leren kennen of uitdiepen is Iran van Axworthy een uitstekende "gids".
Van harte aanbevolen!
© conens & van wiechen drs A. van Wiechen