boek: gladiatorenkeizer
Van de gladiatorenkeizer tot gepensioneerde tiener
een geschiedenis van het Romeinse rijk van 180 tot 476 / Stijn Vennik
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2019
224 p. - ISBN 978-90-253-0993-0
De auteur vertelt in de inleiding hoe hij op de middelbare school amper iets hoorde over de periode na 180, alleen "dat in het begin van de vierde eeuw Constantijn kwam en het rijk toen christelijk werd, dat het rijk aan het einde van de vierde eeuw in tweeën gedeeld werd, dat je halverwege de vijfde eeuw ene Attila had die wat in het rond liep te rommelen en dat in 476 het westen ermee ophield, terwijl het oosten nog een kleine duizend jaar zou doorstrompelen als het Byzantijnse rijk. En dat was het wel" (p.9). Hoewel op sommige scholen nu - nog altijd volgens Vennik - het latere Romeinse rijk meer aandacht krijgt, blijft het oppervlakkig "en iedereen die net zo oud is als ik - Vennik is in 1991 geboren - heeft daar nu niets meer aan. Je kan natuurlijk de middelbare school overdoen, maar dat kan ik alleen de masochisten onder ons aanraden. Het is een veel beter idee om dit boek te lezen, waarin je een schat aan informatie vindt over de periode tussen 180 en 476 .... " (p.10).
Dus dit boek lijkt bestemd voor de geïnteresseerde twintiger. Vennik schreef in de je/jouw stijl een anecdotisch geschiedenisboek dat in 30 korte hoofdstukken de beoogde periode chronologisch behandelt.
"Diocletianus en zijn maten" (p.101), "Constantius ontplofte toen hij die [brief] las", hij "die vrolijk 'barbaren' tot moes aan het stampen was" (p.143), Julianus - meestal "Juul" genoemd - "die hem behoorlijk aan het knijpen was" (p.145) of tussenzinnen zoals: "als je dat nog niet wist weet je het nu" (p.121), en m.b.t. de moordenaar van Odenathus "En zo ja, wie? Zijn vrouw, Zenobia? Gallienus? De tuinman? De butler? De illuminati? De tempeliers? De kaboutertjes? We weten het niet en we zullen het nooit weten" (p.82) ...
Tja, mij kan het niet bekoren, maar ik behoor al lang niet meer tot de doelgroep.
Hopelijk vindt die wél leesplezier in dit boek!
© conens & van wiechen drs A. van Wiechen